Kelly van Zon is de bekendste Nederlandse deelnemer aan de Dutch Open Para (DOP) in Stadskanaal. Dat internationale toernooi wordt van 1 tot en met 3 november gespeeld in Pagedal. De Brabantse, die in 2018 door de ITTF werd uitgeroepen tot beste para-tafeltennister wereld, kijkt uit naar de eerste editie.

Ze reist al jaren de wereld over, maar het is pas de derde keer dat Kelly van Zon een groot toernooi in eigen land speelt. “Het is prachtig om de wereld over te reizen, maar het is ook geweldig om een groot toernooi in eigen land te spelen’, zegt de 32-jarige. “De DOP is een echte thuiswedstrijd voor mij. Het is een kans voor mijn familie en vrienden om me eens in eigen land te zien spelen en ik hoop ze blij te maken door dit leuk toernooi te winnen.”

Geweldige loopbaan
Van Zon heeft tot nu toe veel prijzen gewonnen in haar geweldige loopbaan. Ze won twee gouden medailles op de Paralympische Spelen, werd drie keer wereldkampioen en is al jaren nummer 1 van de wereldranglijst in haar handicapklasse. Deze prestaties werden in december 2018 erkend op de ITTF Star Awards in Zuid-Korea, waar ze werd gekroond tot beste paratafeltennisspeelster ter wereld. Het is dus geen geheim dat Van Zon een van de topfavorieten is op de DOP in haar klasse 7. 

De ervaren speelster verwacht een succesvolle start van de eerste editie van de DOP. “De paratafeltenniswereld is steeds professioneler geworden de laatste jaren. Veel spelers zoals ik trainen fulltime. Ik denk dan ook dat de toeschouwers in Stadskanaal spectaculaire wedstrijden krijgen te zien. Sporters vanuit de hele wereld reizen naar Stadskanaal en het is schitterend dat sport culturen en landen kan verbinden. Dat is een van de krachten van een internationaal toernooi als de DOP. En natuurlijk hoop ik dat ik zelf kan winnen.”